“Bij de overname van mijn vorig distributiebedrijf
nam ik ook meteen twee milieu-inbreuken over.”
- Jean-Michel Teerlinck
Zelf milieukeuringen opvolgen is een ramp
Jean-Michel Teerlinck - ondernemer in hart en nieren - is eigenaar van de Gentse hospitality group MTM. Sinds kort werd hij ook mede-eigenaar van Artion, samen met Caroline Van der Steen. Als ervaren ondernemer besefte hij maar al te goed hoe groot de behoefte is naar een ontzorgende partner op vlak van milieukeuringen.
“We hebben in heel veel panden bepaalde zaken die moeten gekeurd worden, zoals airco’s, laagspanning, boilers, brandblusapparaten... Al deze verplichte keuringen en onderhouden werden vroeger bijgehouden in een Excel document, maar hier krijgen we natuurlijk geen meldingen van. We zijn vooral bezig met het dagdagelijks beheer en zo verlies je al die verschillende data al snel uit het oog.”
Enkele jaren voordien had Jean-Michel ook een distributiebedrijf in chemie en labobenodigdheden overgenomen. Na de overname bleek dat de milieuvergunningen (die vroeger nog beperkt waren in tijd) niet tijdig verlengd waren.
“Bij de overname van mijn vorig distributiebedrijf [chemie en labobenodigdheden] nam ik ook meteen twee milieu-inbreuken over, die moesten opgelost te worden. Dat was wel een stresske. Mijn stookolietank was bijvoorbeeld niet op tijd gekeurd, zowel niet door mijn voorganger als door mezelf. Ik wist niet dat dit regelmatig gekeurd moest worden. Mocht ik toen Artion hebben gekend dan had ik mij hier allemaal geen zorgen over hoeven maken.”
Bedrijfsrisico’s bij nalatigheid milieukeuringen
Door een goede opvolging van alle keuringen en onderhouden ontloop je enerzijds het risico op strafrechtelijke sancties zoals een exploitatieverbod, een beroepsverbod en/of de sluiting van de onderneming. Ook het verbeurd verklaren van de omzet is een groot risico voor bedrijven. Anderzijds ben je niet aansprakelijk bij eventuele schadegevallen, wanneer jouw installaties gekeurd en onderhouden zijn. Stel dat jouw boiler niet gekeurd is, er ontstaat een vals contact en alles brandt af? Dan hoef je alleszins niet te rekenen op de goodwill van de verzekeringen om eventuele schade te dekken. Maar zo’n goede naleving vraagt natuurlijk wel wat tijd.
“Er kruipt enorm veel tijd in het zoeken naar de juiste aannemer of keurder. Je moet ze zoeken, bellen, offertes opvragen en vergelijken, proberen onderhandelen, opvolgen, afspraken vastleggen, ze komen dan niet opdagen… Daarom is een overkoepelende partner met betrouwbare aannemers meer dan welkom. De tijd die je er zelf in moet steken weegt totaal niet op tegen de de prijs van een ontzorgende partner zoals Artion.”
Hoe Artion te werk gaat
Bij Artion is het simpel: eerst vraag je een audit aan. Tijdens de audit maakt Artion een overzicht van alle te keuren toestellen met de data waarop ze moeten gekeurd worden en welke aanpassingen er dienen te gebeuren. Vervolgens worden ook alle onderhouden in kaart gebracht. That’s it. Je moet bij wijze van spreken gewoon de keurders binnenlaten en zij doen hun ding. Je krijgt wel toegang tot het digitaal platform, zodat de documenten toegankelijk zijn tijdens controles of voor de verzekeringen. In principe hoef je hier niet meer naar om te kijken, want alles wordt opgevolgd door Artion.
Wil je net als Jean-Michel ontzorgd worden door Artion, neem dan snel contact op.