De stijgende grondstof- en energieprijzen zijn noodlottig voor ondernemers, die het bovendien reeds hard te verduren hadden tijdens de coronacrisis. De verlaging van accijnzen naar 17,50 cent per liter is alvast een interessante tegemoetkoming, maar biedt dit voldoende steun om de crisis te overleven? Bedrijven zien hun energiefactuur immers vermenigvuldigen en krijgen hier momenteel geen compensatie voor, hiervoor moeten zij geduldig wachten op verder onderzoek van de Nationale Bank.
Heffingen op energiefactuur van bedrijven
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, zegt: “Er verandert eigenlijk niets omtrent de energiefactuur voor ondernemers. Twee derde van de ondernemers heeft zwaar te lijden onder de verhoging van alle kosten”. Van Assche stelt daarom voor om ook de heffingen op de energiefactuur verlagen.
Momenteel wordt de BTW van energiefacturen verlaagd van 21% naar 6%, maar dit is natuurlijk enkel interessant voor alleenstaanden en gezinnen. Om die reden dienen er concrete oplossingen gezocht worden om de energiefactuur voor ondernemers te drukken.
Kostenbesparing voor bedrijven
In afwachting tot betere steunmaatregelen vanuit de overheid kunnen bedrijven zelf regelingen treffen. Wat kunnen ondernemers op vandaag doen om te besparen op een stijgende kostenstructuur?
Eerst en vooral verbruiken goed onderhouden installaties minder energie. Zorg ervoor dat jouw mazouttank, gastanks, verdeelinstallaties, koelinstallaties… dus tijdig onderhouden en/of gekeurd worden.
Ga vervolgens na bij hoeveel verschillende leveranciers er onderhoudscontracten lopen. Vergelijk of andere aanbieders een voordeliger voorstel bieden. Zo is het vaak interessant om alle onderhouden en technische keuringen door één partner, zoals Artion, te laten beheren. Op die manier worden verschillende administratieve kosten gereduceerd.
Wil je meer weten omtrent het keuren en onderhouden van bedrijfsinstallaties?
Download hier onze brochure.